Controle loslaten! 4 stappen om de controle leren los te laten

Gepubliceerd op 23 oktober 2019 om 15:18

Hoe doe je dat controle loslaten? En hoe weet je eigenlijk dat je graag controle wil hebben?

 

Ik was heel lang niet bewust van het feit dat ik graag controle wil hebben? Althans ik dacht dat ik dat graag wilde, maar eigenlijk wil ik dat helemaal niet. Maar hoe kom je daar achter, voor mij is dat een lange weg geweest om mij bewust te worden van de controle die ik wilde uit oefenen. En vooral ten opzichte van mijn dochters. Ik wilde graag controle houden over hoe zij zich gedragen en dat ze dingen deden welke ik goed vond. Gedrag waarvan ik vind dat het 'normaal ' is. Maar dat is mijn beeld van hoe het moet zijn en dat is heel vaak niet zoals mijn dochters het zien.  Dus dat botst met elkaar. En hoe meer ik de controle wil vast houden, hoe meer zij gedrag laten zien waar ik niet blij van wordt.

 

Dus voor mij een uitnodiging om de controle leren los te laten, want ik wil niet botsen of onenigheid met mijn kinderen, ik wil van ze genieten en ik wil 'normaal' met ze kunnen communiceren.

 

Dat heeft heel wat oefenen gekost om elke keer een stap verder te komen, maar het is het allemaal waard.

 

Stap 1 is bewustwording.

Ik ben mij steeds vaker bewust wanneer ik de controle wil houden. Op dat moment zeg ik tegen mijzelf, Natalie je probeert weer de controle te houden over iets waar je geen controle over wilt hebben. Het is niet nodig, deze situatie heeft nodig dat je openstaat voor de behoefte van je dochters. Waarom laten zij dit gedrag zien? Wat hebben ze op dit moment nodig? Dit zorgt ervoor dat ik sneller de controle kan loslaten en kan zien dat de controle niet nodig is. En dat betekend niet dat het mij altijd lukt, de ene keer beter dan de andere keer. Maar het gaat erom dat je oefent met bewust opmerken dat je iets doet waarvan je weet dat het niet werkt.

 

Stap 2 is verdiepen.

Op zoek naar antwoorden in mijzelf. Waar komt de behoefte van controle vandaan? Wat heb ik nodig om de controle los te laten? En ook dat kost veel oefenen, want elke situatie is anders. Als je denkt dat je de oorzaak hebt gevonden en opgelost, dan komt er wel een andere oorzaak naar boven waardoor je toch weer reageert. Weet je nog vroeger toen je kind nog een baby was, dat je dacht nu heb ik uiteindelijk een bepaald ritme in de voedingen en slaapjes gevonden en dat het dan van de een op andere dag weer helemaal anders werd. Het vraagt van ons als moeders dat wij ons moeten aanpassen aan wat zich aandient en dat is erg lastig als je graag controle hebt.

Maar na elke situatie waarin ik toch gereageerd heb, vraag ik aan mezelf 'wat maakt dat ik deze keuze heb gemaakt' en 'hoe kan ik het de volgende keer beter doen'. Wat ik vooral niet doe, is mezelf veroordelen dat ik het weer niet goed heb gedaan. Ik las van de week een mooie quote, ik kan alleen winnen of leren (verliezen bestaat niet). En ik wens mezelf nog veel leermomenten toe, want zo kom ik steeds dichterbij wie ik werkelijk ben en wil zijn.

 

Stap 3 is verantwoordelijkheid nemen.

Afgelopen weekend zijn we het bos in geweest, veel momenten waarin ik de controle wilde houden, maar het los kon laten. Totdat mijn dochter toch in een hele grote plas stapte net voordat we de auto in gingen. In plaats van rustig reageren werd ik toch een beetje geïrriteerd.  Gelukkig was ik mij er snel bewust van en nam ik mijn dochter apart om even met haar te praten over wat er gebeurde. En ook aan haar toe te geven dat ik anders had kunnen reageren naar haar toe. Kinderen begrijpen en voelen heel goed aan wanneer je ziet voor wie ze werkelijk zijn, dat hun mening en gevoel telt. Dus als je de kans pakt om te laten zien dat wij ook fouten maken en dat toe geven, dan leer je je kinderen dat ze fouten mogen maken.

 

Stap 4 is vieren!

Het mag ook gevierd worden als het goed gaat. Gister zijn we een dag gaan winkelen, we hebben een hele leuke middag gehad. Waarin we het allemaal naar ons zin hadden en genoten van de tijd samen en dat mag dan ook gevierd en benoemd worden. Zie wat er goed gaat en benoem dat, waar je je op focust groeit!

 

Wil je ook graag stappen zetten in je persoonlijke ontwikkeling en in de relatie met je dochter, laat me je helpen. Ik weet als geen ander waar je tegen aan kunt lopen, ik help je graag op weg om je relatie te verbeteren.

 

Lieve groet,

Natalie

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.