Wat laat jij je kind zelf doen?

Gepubliceerd op 10 augustus 2019 om 16:34

Twee weken geleden waren we op vakantie in Valkenburg en in die week zijn we naar een mergelgrot geweest genaamd Mergelrijk, erg leuk voor kinderen. Een leuke speurtocht en een zandbak vol met haaientanden.

 

En ze mochten op een gegeven moment uit een blokje mergel een figuur maken. Met een vijl en borstel en spijker gaan we (ja ook ik wilde wel even creatief bezig zijn ;)) aan de slag om iets moois te maken. Dus we zijn alle drie lekker bezig met ons eigen figuurtje. Ik ben als eerste klaar en dan denk ik, ik help Nikki wel even om ook een 'mooi' figuurtje te maken. Want het hartje wat ze aan het maken is lijkt nog niet helemaal op een hartje. Maar zodra ik haar ga helpen, hoor ik 'Mama niet doen, ik wil het zelf maken'. Maar ik wil je wel even helpen, hoor ik mezelf nog een keer zeggen met het figuurtje al in de hand. Nee mam dat wil ik niet, zegt ze nog een keer. Maar, dan gaat het iets sneller, antwoord ik. Nee mam het is mijn werkje. Ok, dan maak je hem zelf.

 

Pas na drie keer hoor en zie ik wat ik aan het doen ben, ik wil graag dat ze een, in mijn ogen, een mooi figuurtje maakt. Maar daar gaat het natuurlijk helemaal niet om. Nikki wil zelf een figuurtje maken en hoe trots was ze toen hij af was en ze zelf haar naam erop had geschreven. Daar kan ik dan ontzettend van genieten!  Loslaten van verwachtingen en genieten van het moment.

 

Hoe vaak trap jij in de valkuil dat je iets voor je kind doet, wat ze eigenlijk heel goed zelf kunnen, maar omdat je graag wil dat het netjes gedaan moet worden, het toch liever zelf doet?

 

Terwijl als je het wel toe laat en ze zelf trots zijn op wat ze gedaan hebben. Dan doe je je kind geen groter plezier  en het zelfvertrouwen groeit!

 

Het gaat er niet om dat het perfect moet zijn, het gaat erom dat ze het zelf doen. Een kind leert ook door vallen en opstaan te lopen en zo gaat het met alles in het leven, veel dingen vergen oefening en het gaat niet in 1 keer goed. Maar het betekend ook niet dat het fout gaat, ze leren elke keer als ze iets doen leren ze!

 

Ik help kinderen graag leren hoe ze beter naar hun gevoel kunnen luisteren en hun grenzen kunnen leren aangeven en vooral om plezier te hebben in hun leven. Dat ze 'fouten' mogen maken, want het zijn geen fouten maar leermomenten.

 

Binnenkort meer nieuws over de training 'Landen op aarde' waarin ik met 4 kinderen aan de slag ga om meer zelfvertrouwen te ontwikkelen, leren grenzen aan te geven en hoe ze beter met emoties om kunnen gaan.

 

Fijn weekend!

 

Lieve groet,

Natalie


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.